A- A+
Eurobank: Με τιμή έως 0,04 ευρώ μπαίνουν στην αύξηση με 353 εκατ. ευρώ οι βασικοί μέτοχοι
Το ποσό των 353 εκατ. ευρώ, που καλύπτει το 17% της αύξησης κεφαλαίου των 2,12 δισ. ευρώ που επιδιώκει να διενεργήσει η Eurobank, εισφέρουν οι βασικοί της μέτοχοι.

Βασική προϋπόθεση για να είναι δεσμευτική αυτή η προσφορά είναι η τιμή διάθεσης των μετοχών να μην ξεπεράσει το 0,04 ευρώ στο βιβλίο προσφορών που άνοιξε την Πέμπτη.

Δικαίωμα αύξησης συμμετοχής

Επιπλέον, θα πρέπει όλη η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην βάλει ούτε ένα ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην επικείμενη έκδοση μετοχών έως και τα 584 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως και το 28% της αύξησης κεφαλαίου.

Η τράπεζα άνοιξε το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη, με στόχο να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Ξεκινά με 1,15 δισ. ευρώ

Αν συνυπολογιστεί το κεφαλαιακό όφελος των 720 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD των 80 εκατ. ευρώ, η Eurobank έχει ήδη καλύψει πάνω από τη μισή αύξηση.

Στοχεύει πλέον στην άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω του βιβλίου προσφορών.

Οι βασικοί επενδυτές που εισφέρουν τα 353 εκατ. ευρώ είναι οι εξής: Brookfield Capital Partners Limited, Fairfax Financial Holdings Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC.