A- A+
Ξεκίνησε από την Alpha Bank η προσπάθεια άντλησης 1,66 δισ. ευρώ
Άνοιξε από την Alpha Bank το βιβλίο προσφορών μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να αντλήσει από θεσμικούς επενδυτές έως και 1,66 δισ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά, σε συνδυασμό με το όφελος που θα προκύψει από την ανταλλαγή ομολόγων της τράπεζας με μετοχές που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο όμιλος θα καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κεφαλαιακό σχέδιο (Capital Plan) της τράπεζας στοχεύει στην κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, συμπεριλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου, ύψους 2,74 δισ. ευρώ.

Το πλάνο αποτελείται από:

- Την προσφορά νέων μετοχών με καταβολή μετρητών με στόχο την άντληση 1,66 δισ. ευρώ, η οποία θα λάβει χώρα μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών προς θεσμικούς επενδυτές (Qualified Investors) και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Τα δικαιώματα προτιμήσεως κατά την Προσφορά των νέων μετοχών αναμένεται να καταργηθούν με απόφαση της ΕΓΣ.

- Την ήδη ανακοινωθείσα και εξελισσόμενη Άσκηση Διαχειρίσεως Παθητικού (Liability Management Exercise – "ΑΔΠ”), η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος ύψους έως 1,1 δισ. ευρώ.

Η λήξη της προσφοράς αναμένεται να επέλθει στις 12 Νοεμβρίου.

Στήριξη από ΤΧΣ

Η μη κάλυψη οιουδήποτε μέρους των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο, αναμένεται να οδηγήσει στην παροχή κρατικής ενίσχυσης, υπό τη μορφή προληπτικής κεφαλαιακής ενισχύσης.

Ως αυστηρή, εκ του νόμου, προϋπόθεση για την παροχή της εν λόγω στήριξης, οι τίτλοι κύριας εξασφάλισης (senior), οι τίτλοι μειωμένης εξασφαλίσηςς (subordinated) και οι υβριδικοί (hybrid) τίτλοι της Alpha Bank, οι οποίοι δεν προσεφέρθησαν στο πλαίσιο της ΑΔΠ, αναμένεται να μετατραπούν σε μετοχές.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παράσχει την προληπτική κεφαλαιακή ενίσχυση, εφόσον απαιτηθεί, σε αναλογία 25% νέων κοινών μετοχών και 75% υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες θα προσμετρώνται στα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, θα φέρουν τοκομερίδιο 8% το οποίο θα αποδίδεται είτε σε μετρητά είτε σε μετοχές, θα ενσωματώνουν δικαίωμα αποπληρωμής από τον εκδότη σε οποιαδήποτε ημερομηνία (με την επιφύλαξη της λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων) και θα δύνανται να μετατραπούν σε μετοχές σε ποσοστό 116% της ονομαστικής τους αξίας στην τιμή που θα καθορισθεί στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Το Κεφαλαιακό Σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του ισολογισμού της Alpha Bank με κεφάλαια υψηλής ποιότητας και στην ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης Κρατικής Ενισχύσεως.

Με την ολοκλήρωση αυτής της Ασκήσεως, η Alpha Bank αναμένεται να έχει pro forma Καθαρή Ενσώματη Αξία (Tangible Book Value) ύψους 9,3 δισ. ευρώ και τρέχοντα Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 βάσει των μεταβατικών διατάξεων (phased-in CET1 Ratio), ίσο με 17,7%.

Πρόσκληση ΕΓΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αναμένει ότι τα αποτελέσματα της Προσφοράς και του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως θα εγκριθούν από την ΕΓΣ της 14 Νοεμβρίου 2015.

Στη συνέχεια, και υπό την επιφύλαξη των αποφάσεων της ΕΓΣ επί της προτεινόμενης αυξήσεως της ονομαστικής αξίας των μετοχών διά μειώσεως του αριθμού αυτών λόγω συνενώσεως (reverse split) και της εκδόσεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων, αναμένεται να λάβει χώρα εντός της εβδομάδας 23-29 Νοεμβρίου 2015 η απόδοση των νέων μετοχών στους λογαριασμούς και η έναρξη διαπραγματεύσεώς τους.

Οι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Joint Global Coordinators και, από κοινού με την Barclays Bank PLC, ως Joint Bookrunners.

Οι BNP PARIBAS, COMMERZBANK, Nomura International plc και Keefe, Bruyette & Woods της εταιρίας Stifel Company ενεργούν ως Co-Lead Managers. Οι Alpha Finance, Axia Ventures Group και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ενεργούν ως Σύμβουλοι της Alpha Bank.