A- A+
Φόρος για λίγα ευρώ τόκων σε άτομα με μηδενικά εισοδήματα - Πώς διορθώνεται το πρόβλημα
Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων έπεσαν φορολογούμενοι που ενώ είχαν μηδενικά εισοδήματα από μισθωτή εργασία, σύνταξη ή ελεύθερα επαγγέλματα, καλούνται να πληρώσουν φόρο για το 2014.

Πρόκειται για φορολογούμενους που είχαν την περυσινή χρονιά ελάχιστα έσοδα από μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ή από τόκους καταθέσεων, κι οι οποίοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση πριν τις 16 Ιουνίου.

Για τις συγκεκριμένες δηλώσεις, η εμφάνιση εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή, ενεργοποιούσε τα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για άγαμο ή 5.000 ευρώ για έγγαμους.

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την περίπτωση και δεν δήλωσαν αποδείξεις για την εξασφάλιση της έκπτωσης επί του φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ, βρέθηκαν με χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Η νέα εγκύκλιος

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα, δίνοντας στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση έως 31/12/2015 για να γλυτώσουν το φόρο, υποβάλλοντας αποδείξεις.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι είχαν υπόψη τους τις προϊσχύσασες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη στην περίπτωση τόκων και ακινήτων και ότι η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ως εκ τούτου, δεν δήλωσαν τις απαιτούμενες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων για τους ανωτέρω φορολογούμενους των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, υπό την προϋπόθεση της δήλωσης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου.

Προκειμένου οι παραπάνω φορολογούμενοι να έχουν επίσης τη μείωση του φόρου του άρθρου 16, μπορούν να υποβάλλουν έως 31.12.2015 και για το φορολογικό έτος 2014 τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς κυρώσεις.

Οι υποβαλλόμενες αυτές τροποποιητικές δηλώσεις στις οποίες δηλώνεται ποσό αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θεωρούνται εμπρόθεσμες.

Τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που για την ίδια αιτία έχουν υποβληθεί έως την έκδοση της παρούσας θεωρούνται εμπρόθεσμες.