A- A+
Eurogroup προς Αθήνα: Διαλέξτε πλειστηριασμούς ή «κούρεμα» καταθέσεων
Σε εκκρεμότητα παραμένει η απελευθέρωση του πακέτου των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μετά και το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν σε σχέση με τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας και την εταιρική διακυβέρνηση στον τραπεζικό κλάδο δεν επέτρεψαν για μία ακόμη φορά να ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν περιθώριο στην ελληνική πλευρά να κλείσει με την τρόικα τα ανοιχτά θέματα έως την επόμενη εβδομάδα.

Ο κίνδυνος

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του πακέτου των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, άρα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης κινδυνεύει να πάει πίσω.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα «πειραχθούν» οι καταθέσεις.

Κι αυτό διότι από τη νέα χρονιά τίθεται σε εφαρμογή η νέα κοινοτική οδηγία, που προβλέπει ρητώς ότι εάν μία τράπεζα χρειαστεί στήριξη από το κράτος, τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή της και οι καταθέτες με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Με δεδομένα ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων κατεβάζουν «μολύβια» λόγω Χριστουγέννων περί τα μέσα Δεκεμβρίου, η Αθήνα δεν έχει και πολύ χρόνο για να καταλήξει σε μία συμφωνία.

Η προσπάθεια των τραπεζών

Η κωλυσιεργία δυσκολεύει και το έργο της προσέλκυσης επενδυτών από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες καθυστερούν την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Την Τρίτη πάντως τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμπλουμ θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υπό το φόβο ενδεχομένως ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα κάνουν πίσω και θα φοβηθούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε χαρακτηριστικά ότι επιθυμεί η ευρωζώνη να καταβάλει στην Ελλάδα τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε δυνατή την πληρωμή των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήσαμε κατ’ αρχήν, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά ο κ. Ντάιζεμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.