A- A+
Αναβάλλεται για 1 χρόνο η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis - POS παντού από το 2016
Τουλάχιστον έως το τέλος του 2016 αναβάλλεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπηρεσιακού ΓΓΔΕ, Ι. Μπάκα παρατείνεται έως τις 31/12 2016 η προθεσμία προκειμένου ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ να παραδώσει πόρισμα για την καθιέρωση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά.

Σημειώνεται πάντως πως η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση του δικτύου POS σε όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει κανονικά και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κίνητρα για την χρήση των καρτών από τους φορολογουμένους.

Διευκρινίσεις

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν έχει αλλάξει σε κανένα σημείο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Αντίθετα επισπεύδεται η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η παράταση λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας χορηγήθηκε για να γίνει παρακολούθηση και της σταδιακής αποτελεσματικής εφαρμογής όλων των φάσεων του ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτρονικών πληρωμών από την ίδια Ομάδα Εργασίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τι αναβάλλεται

Αυτό που αναβάλλεται είναι το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας, που καλείται να διερευνήσει τα εξής:

α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet).

β) την αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών.

γ) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες.

ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.