A- A+
Κρίσιμη για τον κλάδο η αύξηση της Τρ. Πειραιώς - Ή θα δώσει ώθηση ή θα τα τινάξει στον αέρα όλα!
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μετά το άνοιγμα βιβλίου προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο όμιλος της Πειραιώς είναι ο πρώτος που επιχειρεί να «σηκώσει» από την αγορά τα κεφάλαια που του λείπουν για την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου των stress tests.

Εάν τα καταφέρει, θα δώσει «σήμα» στις αγορές για αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεδομένου πως πρόκειται για την τράπεζα που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Εάν όμως αποτύχει; Τραπεζικά στελέχη φοβούνται μήπως μία ενδεχόμενη αποτυχία επηρεάσει το κλίμα αρνητικά για τις αυξήσεις κεφαλαίου που ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι.

Το στοίχημα της Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει από τις αγορές τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Από το ποσό αυτό έχει ήδη εξασφαλίσει τα 600 εκατ. ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς για την ανταλλαγή των ομολόγων της, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Ως εκ τούτου, πρέπει να βρει από επενδυτές επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα διαφανεί τις επόμενες ώρες, έως και το Σαββατοκύριακο.

Οι άλλες τράπεζες

Οι υπόλοιποι τρεις συστημικοί όμιλοι θα επιχειρήσουν τις δικές τους εκδόσεις μετοχών κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

* Η Alpha Bank καλείται να «σηκώσει» τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από την αγορά, ποσό που σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό όφελος των 1 δισ. ευρώ περίπου από την ανταλλαγή των ομολόγων της, θα της επιτρέψει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών χωρίς κρατική στήριξη.

* Η Eurobank θα πρέπει να βρει από επενδυτές τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, στόχος που είναι απολύτως εφικτός. Με την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει προτείνει θα κερδίσει άλλα 800 εκατ. ευρώ περίπου, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών της.

* Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση κοινών μετοχών τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Εάν η ΕΚΤ δεχθεί να συμπεριληφθεί η πώληση της Finansbank στην κάλυψη των αναγκών από τώρα, τότε η κρατική στήριξη θα περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα διατεθούν μετατρέψιμες ομολογίες και κοινές μετοχές ύψους 2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σε αυτό το σενάριο οι ομολογίες θα αποπληρωθούν όταν ολοκληρωθεί η πώληση της τουρκικής θυγατρικής.