A- A+
Μόνο με ιδιώτες η αύξηση της Eurobank - Μόλις 500 εκατ. ευρώ η βοήθεια του ΤΧΣ στην ΕΤΕ
Επιθετικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης παρουσίασαν Εθνική και Eurobank, εκμεταλλεύομενες κάθε δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η μεν Εθνική Τράπεζα με δράσεις συνολικού ύψους άνω των 4,4 δισ. ευρώ περιορίζει τη στήριξη που θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 2,12 δισ. ευρώ από την αγορά.

Η ΕΤΕ θα καταφέρει το στόχο της βέβαια πουλώντας άμεσα το 100% της Finansbank, ενώ η Eurobank εκμεταλλεύεται την ισχυρή ομάδα των βασικών της μετόχων για να ολκληρώσει χωρίς κρατική στήριξη την ανακεφαλαιοποίησή της.

Οι δράσεις της ΕΤΕ

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε έκδοση κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, θα καλυφθούν με τους εξής τρόπους:

- Μετατροπή ομολογιών της σε κοινές μετοχές με όφελος έως 800 εκατ. ευρώ

- Μετατροπή των προνομιιούχων μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, με όφελος τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ

- Πώληση του 100% της Finansbank, η οποία έχει λογιστική αξία 3,4 δισ. ευρώ, άρα μπορεί να αποφέρει άνετα 3 δισ. ευρώ

- Στήριξη από το ΤΧΣ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Εάν το τίμημα πώλησης της τουρκικής θυγατρικής είναι αρκετό, θα αποπληρωθεί άμεσα και η βοήθεια που θα ληφθεί μέσω του ΤΧΣ με CoCos, η οποία θα διαμορφωθεί στα 375 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, λόγω της κρατικής στήριξης θα μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου που εκδόθηκαν το 2008 ύψους 1,35 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές.

Οι ενέργειες της Eurobank

Η Eurobank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,12 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, χωρίς να λάβει ούτε 1 ευρώ κρατικής βοήθειας.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει το bail in, που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτική η ανταλλαγή των ομολογιών της με μετοχές, ενώ αποφεύγει τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου σε κοινές μετοχές άμεσα.

Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:

- Πρώτον, εάν καταφέρει να βρει αρκετά κεφάλαια από τους ιδιώτες μετόχες και δεν μετατρέψει τα senior ομόλογά της σε μετοχές, τότε παραμείνει η συγκεκρμένη αγορά ανοιχτή για άντληση ρευστότητας

- Δεύτερον, κερδίζει χρόνο για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα ισχύουν έως και το τέλος του 2017.