A- A+
Στο 1,18% το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις το Σεπτέμβριο - Όλα τα επιτόκια
Οριακή πτώση σημείωσαν το Σεπτέμβριο τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που σύναψαν οι αποταμιευτές. Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 0,69% από 0,71% τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,15%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρουσίασε οριακή μείωση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,22%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,18%.

«Εγκατάλειψη» προθεσμιακών

Το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 101,68 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώνονται ασταμάτητα από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας στοιχείο είναι ότι οι αποταμιευτές συνεχίζουν να «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας έχουν υποχωρήσει στα 43,85 δισ. ευρώ (-1,54 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο) όταν τον περασμένο Νοέμβριο έφταναν τα 85 δισ. ευρώ.

Απώλεια 12 δισ. ευρώ

Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, λόγω του φόβου για κούρεμα ή για υποχρεωτική ανανέωσή τους από τις τράπεζες.

Γενικά, οι περισσότερες καταθέσεις που λήγουν, περί το 70% - 80%, δεν ανανεώνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή, ανανεωνόταν το ίδιο ποσοστό.

Μετά τις σημαντικές περικοπές στα επιτόκια και έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τοποθέτηση χρημάτων σε προθεσμιακή.

Υφιστάμενα υπόλοιπα

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρουσίασε μείωση κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,73%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,60%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε επίσης κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,31%.

Τα επιτόκια των δανείων

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,79%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,60%.

Tα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμειναν αμετάβλητα στο 6,15% και 7,56% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρουσίασε μείωση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,78%.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 6,09%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,95% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,67%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο1 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,36%.