A- A+
Καταθέσεις 108 δισ. ευρώ εξαφανίστηκαν από το 2009 έως σήμερα - Τα 42 δισ. ευρώ το 2015
Περισσότερα από 108 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2009, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η δραματική μείωση του κυκλοφορούντος χρήματος στην Ελλάδα (μετρητά και καταθέσεις), που υπερβαίνει κατά πολύ τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Εξηγεί και αντανακλά τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας.

Που πήγαν τα λεφτά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα δισεκατομμύρια έφυγαν από την ελληνική αγορά:

α) είτε εξαιτίας πληρωμών που έγιναν στο εξωτερικό από ιδιώτες,

β) είτε επειδή έγιναν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες,

γ) είτε, τέλος, λόγω πληρωμών που έκανε το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό προς οργανισμούς και πιστωτές προκειμένου να κλείσει υποχρεώσεις του.

Οι αριθμοί

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: η συνολική διαθέσιμη ποσότητα χρήματος στην ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πλέον στα επίπεδα των 153 δισ. ευρώ από 262 δισ. ευρώ το φθινόπωρο του 2009.

Από αυτά τα 153 δισ. ευρώ, τα 26,9 δισ. ευρώ κυκλοφορούν ως μετρητό αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για να γίνει αυτή η τεράστια αφαίμαξη, μεσολάβησαν ορισμένοι κρίσιμοι σταθμοί όπως αυτός του Ιουνίου του 2012, όταν το χρήμα περιορίσθηκε στα 176 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 85,76 δισ. ευρώ.

Ηταν τότε που η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα κορυφωνόταν με δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα ωστόσο αυξανόταν το κομμάτι εκείνο της συνολικής προσφοράς που αντιστοιχεί στο νόμισμα σε κυκλοφορία: τα μετρητά δηλαδή που είχαν αναληφθεί από τις τράπεζες.