A- A+
ΤΧΣ: 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές θα λάβει για τα χρήματα που θα βάλει στις τράπεζες
Στην αναλογία 75% CoCos - 25% κοινές μετοχές «κλείδωσε» ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Τα «κενά» του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης συμπλήρωσε την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο αποφάσισε για τις επιμέρους λεπτομέρειες των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ομίλων διαμορφώνονται σε 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 4,39 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες μετόχους.

Οι εκκρεμότητες που θα οριστικοποιηθούν με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δώσουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των τραπεζών να απευθυνθούν στους επενδυτές, παρουσιάζοντας πλέον όλα τα δεδομένα.

Τι αποφασίστηκε

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

- Συμμετοχή ΤΧΣ

Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, καλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο των stress tests, θα λάβει τα εξής:

α) Κοινές μετοχές για το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης
β) Υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης

- Εάν κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει από την αγορά το έλλειμμα που προκύπτει από το βασικό σενάριο των stress tests, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:

α) με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,
β) κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

- Προνομιούχες μετοχές

Εάν Eurobank και Εθνική Τράπεζα λάβουν έστω και 1 ευρώ βοήθειας από το ελληνικό δημόσιο, τότε οι προνομιούχες μετοχές που είχαν δοθεί ως κρατική στήριξη το 2008, θα μετατραπούν σε κοινές

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί μέχρι αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.