A- A+
Stress tests: Στα 14,4 δισ. ευρώ οι συνολικές ανάγκες - 4,4 δισ. στο βασικό σενάριο
Διαχειρίσιμα είναι τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τους τέσσερις εγχώριους συστημικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης, οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 4,39 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο.

Το ποσό που αφορά το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αποτελεί το ελάχιστο όριο για την αποφυγή της κρατικοποίησης κάποιας τράπεζας.

Το έλλειμμα ανά όμιλο

Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της άσκησης που προκύπτουν ανά τράπεζα είναι τα εξής:

- Alpha Bank: Βασικό σενάριο 263 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 2,74 δισ. ευρώ
- Eurobank: Βασικό σενάριο 339 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 2,12 δισ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Βασικό σενάριο 1,58 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 4,6 δισ. ευρώ
- Τράπεζα Πειραιώς: Βασικό σενάριο 2,21 δισ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 4,93 δισ. ευρώ

Η αύξηση των αναγκών

Τα νέα κεφαλαιακά ελλείμματα που προέκυψαν ένα χρόνο μετά τα τελευταία stress tests της ΕΚΤ, τα οποία είχαν βγάλει τις ελληνικές τράπεζες «καθαρές» οφείλονται στους εξής παράγοντες:

- Πρώτον, στην επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Δεύτερον, στην αύξηση των ελάχιστων ορίων στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από το 5,5% στο 8% στο δυσμενές σενάριο και από το 8% στο 9,5% στο βασικό

- Τρίτον, από την αυστηροποίηση της μεθοδολογίας ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλλουν τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα εφαρμόσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Κάθε όμιλος καλείται να καλύψει από την αγορά τις ανάγκες που προκύπτουν τουλάχιστον από το βασικό σενάριο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αναπληρωθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα αποκτήσει ένα συνδυασμό μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και κοινών μετοχών.

Η κάλυψη των σεναρίων

Πάντως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια αναλογία θα χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω εργαλεία, κάτι που θα ξεκαθαρίσει με υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα μπορέσουν εκτός απροόπτου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, καθώς τα ποσά του βασικού σεναρίου είναι διαχειρίσιμα.

Οι δύο τράπεζες με τις μικρότερες συνολικές ανάγκες (Alpha Bank, Eurobank) θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τις δημόσιες προσφορές που έχουν υποβάλλει στους πιστωτές τους, να καλύψουν μέρος και του δυσμενούς σεναρίου, επιταχύνοντας το ρυθμό ιδιωτικοποίησής τους.

Επιπλέον προβλέψεις

Στο πλαίσιο της άσκησης, η ΕΚΤ εξέτασε την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών (Αsset Quality Review - AQR) και κατέληξε ότι θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ στις προβλέψεις, για την αποτελεσματική κάλυψη των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, με ημερομηνία 30/6/2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής, η Alpha Bank δε χρειάζεται να εγγράψει νέες προβλέψεις, η Eurobank θα χρειαστεί επιπλέον 339 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 831 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2,19 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι απαραίτητα, καθώς από την σχετική διαδικασία προκύπτει αύξηση του «ανοίγματος» των τεσσάρων ομίλων στις επισφάλειες (non-performing exposure -NPE), κατά 7 δισ. ευρώ.