A- A+
Eurobank: Δημόσια προσφορά στους πιστωτές της - «Ένεση» έως 877 εκατ. ευρώ
Δημόσια προσφορά στους πιστωτές της με στόχο την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας έως και κατά 877 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η Eurobank.

Πρόκειται για τον τρίτο συστημικό όμιλο που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση μετά τις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής τους μετά την ανακοίνωση των stress tests το ερχόμενο Σάββατο.

Η διαφορά της πρότασης της Eurobank με τις άλλες δύο είναι ότι πρώτον δεν είναι υποχρεωτική και δεύτερον η ανταλλαγή που προτείνεται αφορά μόνο μετοχές κι όχι μετρητά.

Ανταλλαγή με premium

Συγκεκριμένα, η προσφορά αφορά την ανταλλαγή των ομολόγων με κοινές μετοχές της Eurobank, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ και στην τιμή της ΑΜΚ, που θα προσδιοριστεί από το διεθνές βιβλίο προσφορών (accelerated book building).

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank με την ανταλλαγή των ομολογιακών τίτλων με μετοχές με σημαντικό premium σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους.

Η προσφορά προς τους κατόχους των ομολόγων είναι προαιρετική. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, κανένας κάτοχος ομολογιακών τίτλων δεν είναι υποχρεωμένος να τους εισφέρει στην ανταλλαγή.

Εξάλλου, η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί ή να μην αποδεχθεί μέρος ή το σύνολο των ομολόγων που θα προσφερθούν στο LME.

Το ρίσκο

Βέβαια, εάν κάποιος δεν αποδεχθεί την προσφορά σήμερα, κινδυνεύει να «κουρετεί» στο μέλλον, σύμφωνα με το νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή ακόμη εκκρεμεί.

Σημειώνεται πως οι τιμές των ομολόγων στις οποίες θα γίνει η ανταλλαγή με κοινές μετοχές είναι σημαντικά υψηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές στις οποίες τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε κατηγορία τίτλων η σχέση ανταλλαγής που προτείνεται έχει ως εξής:

- Ομόλογα κύριας εξασφάλισης – στο 100% της ονομαστικής αξίας (με premium έναντι της τρέχουσας τιμής (market price) που ενδεικτικά ήταν 71,25% την 26η Οκτωβρίου 2015)

- Ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης – στο 80% της ονομαστικής αξίας

- Υβριδικά ομόλογα – στο 50% της ονομαστικής αξίας

Η αξία των κυκλοφορούντων τίτλων (outstanding debt) είναι για κάθε κατηγορία ομολόγων αντίστοιχα 533 εκατ. ευρώ για τα senior, 267 εκατ. ευρώ για τα subordinated και 78 εκατ. ευρώ για τα υβριδικά.