A- A+
Τρέμουν οι τραπεζίτες με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης - Το Σάββατο τα stress tests
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των ελληνικών τραπεζών για την καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση προαπαιτούμενων που σχετίζονται με το κλάδο.

Το ερχόμενο Σάββατο θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests, στα οποία υποβάλλονται οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βασικό σενάριο το κεφαλαιακό έλλειμμα θα διαμορφωθεί γύρω από τα 5 - 6 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 11 - 15 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο κρατικοποίησης, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον του βασικού σεναρίου.

Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

- Πρώτον, με την έκδοση νέων κοινών μετοχών

- Δεύτερον, με το «κούρεμα» πιστωτών που κατέχουν ομολογιακούς τίτλους

- Τρίτον με την πώληση περιουσιακών στοιχείων (μόνο η Finansbank της Εθνικής θα μπορούσε να πουληθεί άμεσα)

Συμμετοχή Δημοσίου

Το υπόλοιπο κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου, θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο θα πουληθούν μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες σε αναλογία 70% - 30%.

Ωστόσο, το ΤΧΣ δεν έχει όλα τα χρήματα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση. Από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Eurogroup έχουν εκταμιευτεί μόνο τα 10 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ θα δοθούν μόλις υπάρξει ολοκλήρωση ή τουλάχιστον πρόοδος στην αξιολόγηση των ελληνικού προγράμματος. Κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει με μακρινό σενάριο...

Κίνδυνος για καταθέσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν που βρέθηκε στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, καθώς μετά ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ λίγος.

Εάν λοιπόν δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με βάση τη νέα κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία κινδυνεύουν με «κούρεμα» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι ανησυχίες

Εκτός όμως από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, στις τράπεζες υπάρχει ανησυχία και για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του συστήματος, ακόμη και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εγκαίρως.

Κι αυτό διότι για να πείσουν τους επενδυτές να συμμετάσχουν στις νέες εκδόσεις μετοχών θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τόσο το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, όσο και το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναβάλλει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κρατώντας τις τραπεζικές διοικήσεις με σταυρωμένα χέρια.

Στις επαφές που έχουν με υποψήφιους επενδυτές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα ...αδικαιολόγητα για την καθυστέρηση.

Κεφάλαια που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν έτοιμα να μπουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αναμένουν τους Έλληνες υπουργούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Δηλώσεις Στουρνάρα

Συνάντηση για το θέμα είχαν την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis.

Όπως είπε ο διοικητής μετά τη συνάντηση, είχαν «μια εκτενή συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν, κυρίως το τραπεζικό σύστημα, τα θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η ανακεφαλαιοποίηση, η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του παρόντος έτους.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης με την αξιολόγηση.

Άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον καθυστερήσει η αξιολόγηση υπάρχει κίνδυνος να πάμε στο νέο καθεστώς από 1η Ιανουαρίου, που προβλέπει και «κούρεμα» καταθέσεων.

Ερωτηθείς για το τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση και για το αν θα γίνει μια προσπάθεια αποσύνδεσης των δύο διαδικασιών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «όσον αφορά εμάς αλλά νομίζω και τον κ. Αντιπρόεδρο, αυτό που έχει συμφωνηθεί από όλους, όπως είπα πριν είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό έχει σημασία».