A- A+
Συνέχισαν να «σηκώνουν» χρήμα και τον Απρίλιο οι καταθέτες
Διαρροή ύψους 1,8 δισ. ευρώ σημειώθηκε στις τραπεζικές καταθέσεις τον Απρίλιο, ενώ οι συνολικές απώλειες από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης.

Στο τέλος Απριλίου οι αποταμιεύσεις που τηρούσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν στα 196,75 δισ. ευρώ, υποχωρώντας για τέταρτο συνεχή μήνα.

Τελευταία φορά που βρέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν το Φεβρουάριο του 2008, δηλαδή πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια.

Που οφείλεται η πτώση

Η υποχώρηση που καταγράφουν οι αποταμιεύσεις αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην κρίση που έχει περιορίσει τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν άλλη επιλογή από το να «φάνε από τα έτοιμα» για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μικρότερο, αλλά αξιοσημείωτο, είναι το ποσοστό των διαρροών από νοικοκυριά που κρύβουν στα …σεντούκια ή σε τραπεζικές θυρίδες τις καταθέσεις τους, θέλοντας να προστατευτούν σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες οι αναλήψεις στα γκισέ έφτασαν τα 1 δισ. ευρώ λόγω του πανικού που προκλήθηκε από διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν μετά από 10 – 15 ημέρες, όταν θα έχει ηρεμήσει εντελώς η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

* Ηρέμησαν οι καταθέτες μετά το «άδειασμα» των ΑΤΜ – Μειώθηκαν οι ουρές