A- A+
«Κουρεύει» τους πιστωτές της ενόψει ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Πειραιώς
Στο ''κούρεμα'' των πιστωτών της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε δημόσια προσφορά για ομολογιακούς τίτλους που έχει εκδώσει στο παρελθόν, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ένα ποσό γύρω στα 400 - 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα εν εξελίξει stress tests.

Στη δημόσια προσφορά συμμετέχουν junior ομόλογα ονομαστικής αξίας 230 εκατ. ευρώ και senior τίτλοι αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Το «κούρεμα»

Οι τιμές τους αυτήν τη στιγμή στην αγορά έχουν ήδη προεξοφλήσει το «κούρεμα» των πρώτων, ενώ για τα δεύτερα η συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση προϋποθέτει ότι η τράπεζα θα ...κρατικοποιηθεί.

Ειδικότερα, τα junior ομόλογα, που με βάση την απόφαση του Eurogroup θα συμμετέχουν έτσι κι αλλιώς στην κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται στο 10% - 15% της ονομαστικής τους αξίας.

Από την άλλη πλευρά, τα senior ομόλογα που είναι λιγότερο επικίνδυνα για ένταξη στην ανακεφαλαιοποίηση έχουν τιμή στην αγορά γύρω στο 50%.

Δίνει premium

Η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει τη δυνατότητα στους κατόχους αυτών των τίτλων να τα ανταλλάξουν είτε με μετρητά ή με μετοχές ενόψει της αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2015.

Η πρόταση σε μετρητά εμπεριέχει discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, ενώ η πρόταση για ανταλλαγή μετοχών προβλέπει premium που μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Ως εκ τούτου, δίνεται ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στους κατόχους αυτών των τίτλων για ανταλλαγή τους με μετοχές, καθώς θα λάβουν τίτλους αξίας διπλάσιας της τιμής που έχει το ομόλογο που διακρατούν.

Τα αποτελέσματα 6μήνου

Εν τω μεταξύ η τράπεζα έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα μία προκαταρκτική εικόνα για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Τα αποτελέσματα πάντως είναι προ προβλέψεων, δεδομένου ότι το ύψος του θα προκύψει από την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας που διεξάγει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των stress tests.

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε 275 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 2% σε τριμηνιαία βάση.

Σε επίπεδο εξαμήνου ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση.

Δείτε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων