A- A+
Reuters: Οι Έλληνες ερωτεύτηκαν το «πλαστικό» χρήμα - 150.000 νέα POS από το καλοκαίρι
Το νέο τοπίο στην εγχώρια αγορά με την αύξηση της χρήσης των καρτών, αλλά και των σημείων αποδοχής τους, παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο ιχθυοπώλες ανταγωνίζονται σε φωνή, κίνηση, προσφορές. Ό,τι έχει στον πάγκο του ο ένας, έχει και ο άλλος. Αυτό που επιτρέπει στον ένα από τους δύο να υπερισχύσει είναι ότι δέχεται συναλλαγές με κάρτες.

«Το τηλεοπτικό σποτ είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό» σημειώνει το πρακτορείο αναφερόμενο στη διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας για το τερματικό που προσφέρει στους πελάτες της.

Έρωτας με το ...πλαστικό

«Οι Έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό χρήμα», σημειώνει με νόημα το Reuters και φυσικά πέραν της διαφήμισης υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι, όμως, ομοίως δηλωτική της αλλαγής που έχει συμβεί στη χώρα από την επιβολή των capital controls και εντεύθεν.

Με τα μετρητά να μην είναι πάντα διαθέσιμα, τα νοικοκυριά στρέφονται στις κάρτες, ενώ μια σειρά από επαγγελματίες (από κτηνίατροι έως φαρμακοποιοί) αποδέχονται αυτού του είδους την πληρωμή. Όσο για την κυβέρνηση, βλέπει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις κάρτες ως «όχημα» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το 45% των λιανικών πωλήσεων, μέσα στον Ιούλιο, έγιναν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας – πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, είχαν γίνει μόλις το 15%.

Για μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα, σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, υστερούσε πολύ στις συναλλαγές χωρίς μετρητά.

1 εκατ. νέες κάρτες

Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουν έρθει τα πάνω κάτω: από την επιβολή των capital controls και μετά, πολλά άλλαξαν. Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, διευθυντής της Mastercard, κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο νέες κάρτες που εισήλθαν στην αγορά μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

«Οι καταναλωτές αισθάνθηκαν την επείγουσα ανάγκη να παρακάμψουν τα 60 ευρώ ημερησίως που ήταν το όριο ανάληψής τους και στράφηκαν στις κάρτες. Ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι κάρτες μετρητών μπορούν να τους βοηθήσουν στις συναλλαγές τους» τονίζει ο ίδιος.

Πριν από τους περιορισμούς κεφαλαίων, οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσώπευαν μόλις το 6% των συνολικών ετήσιων λιανικών πωλήσεων (στη Δανία, αντιστοίχως, φτάνουν το 60%).

Τώρα, η εκτίμηση του κ. Γεραμάνη είναι ότι το ποσοστό θα εκτιναχθεί στο 25-30% λόγω της κίνησης που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τάσεις εξισορρόπησης το επόμενο διάστημα.

Πάταξη φοροδιαφυγής

Το Reuters αναφέρει πως υπάρχει και ένα παράπλευρο κέρδος για την κυβέρνηση που προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή παντί τρόπω. Με τις κάρτες η διασταύρωση των αγορών και των πληρωμών γίνεται με πιο εύκολο και σίγουρο τρόπο.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη για κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, δείχνει πως και η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το ρεύμα και να σπάσει με αυτό τον τρόπο το απόστημα της παραοικονομίας που αφαιρεί από τον κρατικό κορβανά περί τα 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ετήσια φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν οι σύμβουλοι διαχείρισης της Kearney, η παραοικονομία στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το 24% της ετήσιας παραγωγής για το 2013, ενώ η Κομισιόν την υπολογίζει περίπου στο 1/4 του ΑΕΠ για το 2012.

150.000 νέα POS

Η αντίδραση των εμπόρων λιανικής πώλησης είναι άκρως θετική: ήδη έχουν προστεθεί 150.000 τερματικά στα καταστήματά τους, ενώ δηλώνουν πως θα χρειαστούν άλλα 400.000 τερματικά για να καλύψουν τις ανάγκες λιανικής μετά την αύξηση της χρήσης των καρτών.

Ορισμένοι καταστηματάρχες που μέχρι πρόσφατα ήταν απρόθυμοι στο να δέχονται κάρτες, τώρα αντιλαμβάνονται πως αυτός είναι ένας μονόδρομος που πρέπει να διαβούν.

Ο Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ αναφέρει: «Λόγω των capital controls είναι ένας μονόδρομος για εμάς. Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να παίρνει μικρότερη προμήθεια η τράπεζα από κάθε συναλλαγή».

Διαβάστε επίσης

* Υποχρεωτικά POS για όλους από το 2016 - Κίνητρα για τη χρήση καρτών