A- A+
Κυκλοφορεί στις 25/11 το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ - Τα χαρακτηριστικά του (video)
Σε κυκλοφορία στις χώρες της Ευρωζώνης τίθεται στις 25 Νοεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για το τρίτο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη», μετά τα τραπεζογραμμάτια των 5 και των 10 ευρώ, που πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία.

Τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς θα τεθούν σταδιακά σε κυκλοφορία στη διάρκεια αρκετών ετών και κατά αύξουσα ονομαστική αξία.

Η σειρά «Ευρώπη»

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή δύο από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και το όνομα της ηπείρου μας.

Μετά τα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ, των 10 ευρώ και των 20 ευρώ, το επόμενο που θα τεθεί σε κυκλοφορία θα είναι των 50 ευρώ, στη συνέχεια των 100 ευρώ κ.ο.κ. Οι ονομαστικές αξίες παραμένουν ίδιες: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

Ο ακριβής χρόνος έκδοσης των υπόλοιπων ονομαστικών αξιών θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί στο κοινό και στους φορείς που διαχειρίζονται μετρητά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Η νέα σειρά περιλαμβάνει νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία προσφέρουν καλύτερη προστασία από την παραχάραξη.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Διατηρούν τα κυρίαρχα χρώματα και τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί».

Έχουν όμως τροποποιηθεί ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Έτσι, διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων.

Διάρκεια ζωής

Οι δύο πρώτες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη» που τέθηκαν σε κυκλοφορία ήταν τα 5 και τα 10 ευρώ.

Επειδή τα τραπεζογραμμάτια και των δύο αυτών ονομαστικών αξιών χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις συναλλαγές, έχουν αποκτήσει νέα προστατευτική επίστρωση που τα καθιστά ανθεκτικότερα στη φθορά.

Με άλλα λόγια, δεν θα χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παράλληλη κυκλοφορία

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» έως ότου να εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα.

Στη συνέχεια θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία.

Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ' αόριστον.

Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ' αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος.

Το βίντεο με το νέο 20ευρω