A- A+
Επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες - Κάλυψη λειτουργικών δαπανών για 5 έτη
Στην προαναγγελία έναρξης του προγράμματος «Νεανική Επιχειρηματικότητα» μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι λειτουργικές δαπάνες επενδυτικών σχεδίων που θα υλοποιήσουν νέοι 20 έως 40 ετών προχώρησε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί το ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός, το νέο καθεστώς θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από 1ης Ιουλίου. Η δράση θα καλύπτει λειτουργικές δαπάνες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν νέοι ηλικίας 20 - 40 ετών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Υποστηρικτικά οι νέοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων, συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων 30.000 - 300.000 ευρώ για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή στον νέο επενδυτικό νόμο.

Εγγυήσεις για δάνεια 1 δισ. ευρώ

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξεσφάλισε 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Συμφώνου Ρευστότητας, που υπογράφηκε από την εν λόγω τράπεζα, το ελληνικό δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να παρέχει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕπ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, οι τράπεζες υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕπ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση αντίστοιχου ποσού 1 δισ. ευρώ για το 2012.