A- A+
Η ρύθμιση που προτείνεται για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο - Σπάσιμο δανείου στα δύο
Ρύθμιση που προβλέπει το σπάσιμο του δανείου στα δύο προτείνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο. Η λύση που προτείνεται.

Με βάση την εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία έναντι ελβετικού φράγκου και το δεύτερο θα είναι η διαφορά που θα καλύπτει η τράπεζα.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση καλύπτει τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους του δανείου σε ξένο νόμισμα και η αλλαγή της ισοτιμίας έχει επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής τους.

Με βάση τη σχετική πρόταση, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι και αυτό που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία ευρώ έναντι ελβετικού φράγκου και θα ισούται με 1,40 ελβετικά φράγκα.

Τη διαφορά που θα προκύπτει με βάση τη σημερινή πραγματική ισοτιμία, θα αναλαμβάνει η τράπεζα μέχρι και τη λήξη του δανείου, επωμιζόμενη με αυτό τον τρόπο τη ζημία από την κακή πώληση του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών σε αυτές τις υποθέσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

Ενημέρωση πελατών

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά 65.000 δανειολήπτες περίπου, οι οποίοι έχουν δάνεια αξίας 8 δισ. ευρώ, κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά.

Η δικαστική διένεξη επικεντρώνεται στο κατά πόσο, οι τράπεζες είχαν ενημερώσει επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους που αναλάμβαναν, παίρνοντας δάνειο σε ξένο νόμισμα.

Από την πλευρά των τραπεζών υποστηρίζεται ότι η ενημέρωση ήταν επαρκής μέσω ειδικού ενημερωτικού εντύπου, η παραλαβή του οποίου από τον πελάτη αποδεικνύεται με την υπογραφή του, που συνοδεύει τη σύμβαση του δανείου.

Σύμφωνα ωστόσο με καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή υπήρξαν και περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν είχαν προμηθευτεί το σχετικό έντυπο, με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνεται η τήρηση από την πλευρά της τράπεζας της αξιόπιστης πληροφόρησης.

Ισοτιμία και ύψος δόσης

Πέραν του κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί νομικά η επαρκής ενημέρωση από την πλευρά της τράπεζας του κινδύνου που αναλάμβαναν οι δανειολήπτες παίρνοντας στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, το πρόβλημα είναι ουσιαστικό.

Γιατί ανάλογα με το πότε πήρε κάποιος το δάνειο και με ποια ισοτιμία, υπάρχουν περιπτώσεις, που το άληκτο κεφάλαιο δεν απομειώνεται, ακόμη και αν ο οφειλέτης αποπληρώνει επί σειρά ετών και χωρίς καθυστερήσεις τη μηνιαία δόση του δανείου του.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε ειδικά μετά την απελευθέρωση της κλειδωμένης ισοτιμίας που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στις αρχές του 2015.

Η κίνηση απελευθέρωσης ενίσχυσε περαιτέρω το ελβετικό νόμισμα, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερα ευρώ για να απομειώνουν το δάνειό τους σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν τόσο κατά τη λήψη του δανείου όσο και μετά, όταν η ισοτιμία είχε κλειδωθεί στο 1,20.

Σήμερα 1 ευρώ ισούται με 1,09 ελβετικά φράγκα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζημία που έχουν υποστεί, δεν αποκαθίσταται ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα μειωμένα επιτόκια που βαρύνουν ένα δάνειο σε ελβετικό νόμισμα.