A- A+
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή - Στο δρόμο τα εκκαθαριστικά
Το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, η οποία ορίζει τις περιπτώσεις που παρέχεται έκπτωση ή απαλλαγή επί του φόρου για το 2015.

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα εξής:

- Έκπτωση 20%

Χορηγείται για τα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι δηλωμένα κενά στη αναλυτικά κατάσταση μισθωμάτων (Ε2).

- Έκπτωση 50%

Παρέχεται σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των:

  • 85.000 ευρώ για τον άγαμο
  • 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- Πλήρης απαλλαγή

Ισχύει για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.

Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

Για τα ύψος του εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη η φετινή δήλωση.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως τις 9 Οκτωβρίου. Οι εκπτώσεις θα χορηγηθούν αυτόματα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών.