A- A+
Έρχεται νέα μείωση στα επιτόκια προθεσμίας μετά τις εκλογές - Πόσο θα πέσουν
Νέα μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες αμέσως μετά τις εκλογές, θέλοντας να ρίξουν ακόμη περισσότερα τα έξοδα τόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέα περικοπή των αποδόσεων στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης.

Με την κίνηση αυτή το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1%, για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι πρώτες μειώσεις

Ως εκ τούτου τα ισχύοντα σήμερα επιτόκια ενδεχομένως να φαντάζουν ελκυστικά τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περικοπές των αποδόσεων έως και 50 μονάδες βάσης στους κλειστούς λογαριασμούς, μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών που ακολούθησε την αργία λόγω του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Πλέον, τα επιτόκια ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης κινούνται από 0,50% έως 1,30%, ανεξάρτητα από τη διάρκεια, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12 μήνες.

Αυτό που μπορεί να επιλέξει ο καταθέτης, δεδομένων των παραπάνω επιτοκίων (με μία απόκλιση το πολύ της τάξης των 5 μονάδων βάσης) είναι ο χρόνος καταβολής των τόκων, αλλά και η σύνδεση της κατάθεσης με πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών.

Εθνική, Eurobank και Alpha Bank συνεχίζουν να διαθέτουν προθεσμιακές καταθέσεις που επιβραβεύουν τους πελάτες μέσω των καρτών, αυξάνοντας σημαντικά την καθαρή απόδοση.

Καταβολή των τόκων

Εξάλλου, ο καταθέτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ προϊόντων με καταβολή των τόκων στη λήξη ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημειώνεται ότι μπορεί σε αυτή τη φάση να μην επιτρέπεται η πρόωρη ανάληψη, ωστόσο κάποια στιγμή ο περιορισμός μπορεί να αρθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερο να αποκτήσει κάποιος ένα προϊόν που προβλέπει την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων του χωρίς κόστος, ώστε όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να μπορεί να κάνει χρήση του συγκεκριμένου όρου.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση που σας ταιριάζει καλύτερα με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr