A- A+
Κανονικό «φακέλωμα» σε επαγγελματίες που εμποδίζουν τους ελεγκτές της εφορίας
Προτεραιότητα στους ελέγχους θα έχουν όσοι επαγγελματίες παρεμποδίζουν το έργο των φορολογικών αρχών, εκδιώχνοντας τους ελεγκτές.

Πρόκειται για μία προσπάθεια αποτροπής των κρουσμάτων προπηλακισμού των εφοριακών που επιχειρούν να ελέγξουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σαφείς οδηγίες στους ελεγκτές για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα στοιχεία όσων αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές.

Η καταγραφή

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, στις περιπτώσεις που δε συνεργάζεται ο φορολογούμενος (υπεύθυνος καταστήματος ή επιχείρησης) οι ελεγκτές θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία και την ευγένειά τους και να ζητούν τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Στη συνέχεια, αφού ενημερώσουν τις υπηρεσίες τους, θα αποστέλλεται στη Διεύθυνση Ελέγχων φάκελος με τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Ημερομηνία γεγονότος
2. Πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων-μελών σε περίπτωση νομικού προσώπου
3. Περίληψη του γεγονότος
4. Στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης
5. Νομική εξέλιξη του γεγονότος

Τα παραπάνω στοιχεία, είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται ανελλιπώς και από την οποία θα μπορούν να αντλούνται στοιχεία για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.