A- A+
Αλεξιάδης: Έως και κατάσχεση σε ότι δε δηλωθεί στο περιουσιολόγιο
Υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 100% των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων θα επιβάλλει η νέα νομοθεσία που θα ψηφιστεί έως το Νοέμβριο.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο, το οποίο θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο φορολογούμενος.

Αν κάποιος δεν δηλώσει ένα φορολογικό στοιχείο, όποτε εντοπιστεί, θα έχει πρόστιμο και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και αποκάλυψε πως κάθε χρόνο με τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να δικαιολογούνται οι αγορές που έγιναν.

«Ο πολίτης δεν θα πρέπει να ανησυχεί, γιατί εμείς θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα “ψάρια” και όχι τα μικρά» πρόσθεσε ο υπουργός.

Η χρήση των καρτών

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως παρατηρείται περισσότερο στις τουριστικές περιοχές και διευκρίνισε πως γίνονται μελέτες για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών.

Ανάμεσα στις μελέτες που εξετάζονται από το υπουργείο είναι να “χτίζεται” το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.