A- A+
Μείωση του ELA κατόπιν ελληνικού αιτήματος λόγω εισροής καταθέσεων
Παρά τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των stress tests, έχουν καταγραφεί εισροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να αιτηθεί για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο μείωση του περιθωρίου δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA).

Μείωση 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πλαφόν χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στα 89,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται έτσι το πρώτο βήμα για να μειωθεί το «υπερδάνειο» των 90 δισ. ευρώ περίπου.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα είναι εν αναμονή των αποφάσεων για επαναφορά του waver στα ελληνικά ομόλογα ώστε να μπορούν να δανείζονται πιο φθηνά από την ΕΚΤ πλέον και όχι από τον ELA.

Επιστροφή καταθέσεων

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την επιστροφή κυρίως αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στο γκισέ.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο λόγο πληρώνουν υποχρεώσεις με χρήματα που φυλούσαν σε προσωπικές κρυψώνες ή τραπεζικές θυρίδες πριν την επιβολή των capital controls.

Με τις καταθέσεις αυτές αυξήθηκε το περιθώριο ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τη ρευστότητά τους, γεγονός που σε συνδυασμό με τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις επέτρεψε τη μείωση του ELA.