A- A+
Ολοκληρώνονται οι διασταυρώσεις δηλώσεων - καταθέσεων - Φόρος ως 45% στα «μαύρα»
Το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η μεγάλη διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από τα πρώτα στοιχεία «που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις ανακόλουθων καταθέσεων σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις το διάστημα 2000-2012».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σημείωσε πως βρέθηκαν «φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με καταθέσεις εκατομμυρίων, ενώ δήλωναν 60.000 ή 70.000 ετήσιο εισόδημα».

Φόρος 45% για αδήλωτα

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «άπαντες με αυτόματο τρόπο θα κληθούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν αυτά τα χρήματα. Μιλάω για εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και λογαριασμούς».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως κεφάλαια τα οποία δεν δηλώθηκαν θα φορολογούνται με συντελεστή ακόμη και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.

Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κτλ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας παραθέτει εκτιμήσεις στελέχους της κυβέρνησης που εξηγεί πως όσοι έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες θα προτιμήσουν να συμμετέχουν στη ρύθμιση που έρχεται με το νομοσχέδιο, γιατί αν διαπιστωθεί η παράβαση το κράτος μπορεί να επέμβει και έτσι να χάσουν το 100% του ποσού, έπειτα από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.