A- A+
Ανοίγουν τα εμβάσματα προς το εξωτερικό - Αποστολές χωρίς δικαιολογητικά
Σε σταδιακή άρση των περιορισμών στην αποστολή κεφαλαίων προς το εξωτερικό προχωρούν οι τράπεζες, αρχής γενομένης από τα επαναπατρισμένα χρήματα.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), χρήματα που πιστώνονται από το εξωτερικό, μπορούν στο σύνολό τους να αποσταλούν εκ νέου με έμβασμα εκτός Ελλάδος χωρίς κανένα περιορισμό.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού.

Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου. Εξαιρούνται μόνον οι ναυτιλιακές εταιρείες, που μπορούν να κάνουν ημερήσια ανάληψη έως 50.000 ευρώ.

Η κατάθεση μετρητών

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση δεν αφορά επανεισαγωγή στο σύστημα μετρητών, αλλά μόνο πιστώσεις από το εξωτερικό με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η άρση των περιορισμών για τα μετρητά αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο δεν πρόκειται να αργήσει, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζουν τα συστήματά τους για τη δημιουργία «διπλών» λογαριασμών.

Με τον τρόπο αυτό θα πιστοποιείται ότι τα μετρητά που κατατέθηκαν είναι νέο χρήμα, το οποίο δε θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

Ανακοίνωση Τρ. Πειραιώς

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤ σημειώνει ότι η τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.

Πρώτη το έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενημέρωσε τους πελάτες της ότι είναι η δυνατή η μεταφορά χρημάτων - εμβασμάτων στο εξωτερικό, εφόσον τα χρήματα έχουν εισαχθεί στο λογαριασμό από το εξωτερικό με ημερομηνία μεταγενέστερη της 20/7/15.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από τους υπόλοιπους συστημικούς ομίλους.

Μεταφορά μετρητών

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.