A- A+
Αδυνατούν να εκτιμήσουν τις ζημιές από τα capital controls οι τράπεζες - Ανακοινώσεις
Αδυναμία να εκτιμήσουν τις ζημιές που θα προκαλέσουν στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και στα αποτελέσματά τους τα capital controls, δηλώνουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή την επαναλειτουργία του ΧΑ, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αξιόπιστα τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Προσθέτουν δε πως αυτός είναι ο στόχος της συνολικής αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Φως από τα stress tests

Αντίστοιχη αδυναμία αξιόπιστης εκτίμησης δηλώνουν οι τράπεζες και για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι επιπτώσεις θα αξιολογηθούν από τη διαγνωστική μελέτη που θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν αντλήσει από το ευρωσύστημα στις 30 Ιουνίου 125 δισ. ευρώ από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος.

Από το ποσό αυτό, τα 85,5 δισ. έχουν αντληθεί από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA. Έκτοτε τα στοιχεία δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά λόγω των capital controls.

Όσον αφορά, τέλος, στο θέμα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι συστημικές τράπεζες σπεύδουν να υπενθυμίσουν στους επενδυτές ότι το συντριπτικό τους μέρος αφορά σε φορολογικές ζημίες που συμψηφίζονται σε βάθος 30ετίας (ζημίες από PSI και επαναγορά) ή επ' αόριστον (ζημίες από προβλέψεις και διαγραφές δανείων και απαιτήσεων).