A- A+
Έρχονται άμεσα έλεγχοι εξπρές σε τραπεζικούς λογαριασμούς για φοροδιαφυγή
Μεταβάλλεται άμεσα όλο το πλαίσιο του ελέγχου της μεγάλης φοροδιαφυγής με τους δανειστές να ζητούν οι μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για τη συμφωνία.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, με το νέο πλαίσιο θα επιταχύνονται οι διαδικασίες άρσης του τραπεζικού απορρήτου και κατ΄ επέκταση των ελέγχων από τις φορολογικές αρχές σε λογαριασμούς ύποπτων για φοροδιαφυγή.

Ταχεία διαδικασία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με τα εξής στάδια:

• Εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου

• Πιστοποιημένοι ελεγκτές (υπάρχουν περίπου 100 στο ΚΕΦΟΜΕΠ) θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίας.

• Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα

• Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέγχους.

Τεχνικά οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και αύριο, ενώ η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι το ότι ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτημα στο ΚΕΠΥΟ και το ΚΕΠΥΟ στην τράπεζα.