A- A+
Πότε συμφέρει να πληρώσετε το φόρο εισοδήματος εάν δεν έγινε εμπρόθεσμη εξόφλησή του
Αρκετές ημέρες άτοκης περιόδου μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι, εφόσον πληρώσουν την κατάλληλη στιγμή το φόρο εισοδήματος, ακόμη και εμπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατηγορία των φορολογουμένων που υπέβαλε τη δήλωσή του έως τις 18 Ιουλίου και έπρεπε να πληρώσει την πρώτη δόση έως και τις 31 Ιουλίου.

Εφόσον δεν την πλήρωσε θα χρεωθεί για το μήνα Αύγουστο με την προσαύξηση του 0,75%. Δηλαδή για κάθε 1.000 ευρώ φόρου η επιβάρυνση ανέρχεται ανά μήνα σε 7,5 ευρώ.

Τα κριτήρια

Ως εκ τούτου, το πότε θα πληρωθεί το επιβαρυμένο ποσό για να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες:

- Πρώτον, από το πότε επιβάλλει η εφορία την προσαύξηση

- Δεύτερον, από το εάν χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα

Η χρονική στιγμή

Η προσαύξηση του 0,75% που επιβάλλει η εφορία ισχύει από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης έως και το τέλος του επόμενου της προθεσμίας εξόφλησης μήνα.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, είτε πληρωθεί η πρώτη δόση την 1η είτε την 31η Αυγούστου, η προσαύξηση είναι ίδια.

Άρα, μπορεί ο φορολογούμενος να περιμένει μέχρι και το τέλος Αυγούστου χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον.

Ο λογαριασμός της κάρτας

Εάν επιλεγεί η πληρωμή του φόρου με πιστωτική κάρτα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει έως και 50 ημέρες άτοκη περίοδο χάριτος.

Η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί εντολή πληρωμής είναι αμέσως μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, το ποσό του φόρου θα εμφανιστεί στο λογαριασμό του αμέσως επόμενου μήνα, με ημερομηνία εξόφλησης 15 ημέρες αργότερα από την έκδοσή του.

Παράδειγμα

Έστω φορολογούμενος που έπρεπε να πληρώσει στην εφορία 1.000 ευρώ στις 31/7 και δεν το έπραξε.

Πλέον έχει χρεωθεί από την εφορία με 7,5 ευρώ για τον Αύγουστο. Εάν πληρώσει με χρέωση του λογαριασμού, το αργότερο που μπορεί να το κάνει χωρίς επιπλέον χρέωση είναι η 31η Αυγούστου.

Εάν διαθέτει πιστωτική κάρτα, τότε συμφέρει να εξοφλήσει την οφειλή μετά την έκδοση του λογαριασμού του Αυγούστου.

Αυτόματα, η οφειλή θα συμπεριληφθεί στο λογαριασμό Σεπτεμβρίου της πιστωτικής κάρτας και θα μετατεθεί με αυτόν τον τρόπο η ημερομηνία εξόφλησης ένα μήνα μετά.

Διαβάστε επίσης

* Φόρος εισοδήματος σε έως 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας - Οι προσφορές