A- A+
Ανοίγει τη Δευτέρα το ΧΑ με περιορισμούς για τους Έλληνες - Μπλόκο στις πωλήσεις Α/Κ
Με περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές ανοίγει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από 5 εβδομάδες αργίας.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς υπήρχε κίνδυνος εάν έμενε για λίγες ακόμη ημέρες κλειστό να αποβαλλόταν από διεθνείς δείκτες.

Ωστόσο, λόγω των capital controls θα υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί για τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν Έλληνες επενδυτές, σε αντίθεση με τους ξένους οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν απεριόριστες κινήσεις.

Εξάλλου, απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς υπήρχε κίνδυνος ευστάθειας των ΑΕΔΑΚ εάν δίνονταν μαζικές εντολές ρευστοποίησης.

Οι εξαιρέσεις

Συγκεκριμένα, οι Ελληνες δε θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές τίτλων με χρήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα στις ελληνικές τράπεζες.

Για να προχωρήσουν σε αγορά μετοχών θα πρέπει να κάνουν χρήση:

- μετρητών
- εμβασμάτων από το εξωτερικό
- κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα
- ποσών που προέρχονται από πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων
- από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα

Εξαίρεση χρησιμοποίησης παλαιού χρήματος αποτελεί η συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, καθώς και εκδόσεων ομολόγων.

Η ανακοίνωση του ΧΑ

Αμέσως μετά την υπουργική απόφαση, το Χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

«Μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ».

Διευκρινίζεται ότι τα όρια διακύμανσης των μετοχών παραμένουν στο +30% και στο -30%.