A- A+
Εξασφαλίστε το 100% καταθέσεών σας με εγγύηση από το κράτος
Προς επέκταση του νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία λήγει στο τέλος του 2011. Πώς να εξασφαλίσετε την εγγύηση για το 100% των αποταμιεύσεών σας.

Η προστασία παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και ισχύει ανά τράπεζα, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του αποταμιευτή προς αυτήν, όπως δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι για να προστατέψει κάποιος τις καταθέσεις του και να εξασφαλίσει ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση «ατυχήματος» για το σύνολό τους, θα πρέπει οι αποταμιεύσεις του σε κάθε τράπεζα να μην ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Εναλλακτικά, μπορεί να βάλει συνδικαιούχους στο λογαριασμό του, ο καθείς εκ των οποίων θα έχει την εγγύηση των 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο ύψος καταθέσεων στην ίδια τράπεζα.

Οι δύο εναλλακτικές

Συμπερασματικά, οι τρόποι για να είναι εγγυημένες στο 100% καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι οι εξής:

Α) Σε πολλές Τράπεζες. Επιμερισμός τους σε περισσότερες από μία τράπεζες με ανώτατο όριο τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Για παράδειγμα αν κάποιος διατηρεί καταθέσεις 250.000 ευρώ θα πρέπει να τις επιμερίσει σε τρεις ή περισσότερες τράπεζες.

Β) Σε μία τράπεζα. Τον ορισμό συνδικαιούχων στους λογαριασμούς που διατηρούνται, ώστε η διαίρεση του ύψους της κάθε κατάθεσης με τον αριθμό των δικαιούχων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Ετσι, μπορεί πχ. μία κατάθεση της τάξης των 300.000 ευρώ σε ένα λογαριασμό να είναι εγγυημένη στο σύνολό της, αν υπάρχουν τρεις συνδικαιούχοι.

Προστασία στις επενδύσεις

Σημειώνεται ότι το ΤΕΚΕ έχει προστατευτικό ρόλο για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης, αποζημιώνει ομόλογα και repos μέχρι 30.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα. Ωστόσο, δεν παρέχει κάλυψη σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα επενδυτικά προϊόντα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία ΕΚ 39/2004.

Το Ταμείο εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, έχει διαθέσιμους πόρους 2,97 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσιμο αποθεματικό 1,4 δισ. ευρώ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να αποζημιώσει καταθέτες ήταν το 1994, τους πελάτες της Aραβο-Eλληνικής Τράπεζας.

ΓΣΕΒΕΕ: «Να επεκταθεί άμεσα ο νόμος»

Με επιστολή της που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζητείται η επανεγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, με τον τρόπο αυτό θα εμπεδοθεί κλίμα ασφάλειας μεταξύ των καταθετών και θα σταματήσει η «αιμορραγία».

«Απαιτείται άμεση παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, η οποία να υπογραμμίζει με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι καταθέσεις σε ευρώ δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ.

Επιπλέον στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «πριν ακόμα λήξει η ισχύς του Ν. 3714/2008 (έως 31/12/2011), σύμφωνα με τον οποίο το κράτος εγγυάται καταθέσεις μέχρι ύψους 100.000 € ανά φυσικό πρόσωπο, θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ανάλογη νομοθετική παρέμβαση για επιμήκυνση της περιόδου "προστασίας" που ορίζει ο εν λόγω νόμος για επιπλέον τρία έτη (ως 31/12/2014)».

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στους καταθέτες. Συστήνει επίσης να επεκταθεί η ισχύς του νόμου - για το ίδιο ύψος χρηματικού ποσού - και στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων.

ΕΣΕΕ: «Να ενημερωθεί ο κόσμος ότι δεν κινδυνεύει»

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έστειλε και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ), ζητώντας τους να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τον κόσμο με πειστικό τρόπο, ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μετρητά, αφενός μεν δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο, αφετέρου δε υπάρχει διπλός μηχανισμός προστασίας από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το Ν. 3714/2008.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, να υπάρξει το συντομότερο δυνατό νομοθετική παρέμβαση για επιμήκυνση της περιόδου «προστασίας» που ορίζει ο νόμος Ν. 3714/2008 μέχρι το 2015, πριν ακόμα λήξει η ισχύς του (έως 31/12/2011), ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα ασφάλειας στους ιδιώτες καταθέτες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων συνεχίστηκε και το φετινό Απρίλιο με τις καταθέσεις ιδιωτών να μειώνονται στα 165,5 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων στα 33,6 δισ. ευρώ και των κατοίκων εξωτερικού στα 26,2 δισ. ευρώ, όταν τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 196,8 δισ., 40,6 δισ. και 34,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα και ενώ αναμένεται να μεταναστεύσουν αλλά 19 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

Όπως επισημαίνεται, η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και ένα χρόνο από τα έτοιμα.