A- A+
Απαγορευμένο το πρόωρο σπάσιμο προθεσμιακών ακόμη κι αν το προβλέπουν οι όροι του προϊόντος
Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής οι καταθέτες κατά τη διαδικασία επιλογής προθεσμιακών λογαριασμών, λόγω των περιορισμών που ισχύουν.

Βάση της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), είναι αδύνατη η πρόωρη λήξη παλαιάς (προ των capital controls) ή νέας προθεσμιακής κατάθεσης.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους κλασικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, αλλά και για όσους προβλέπουν ρητά στους όρους διάθεσής τους ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Αυτή τη στιγμή διατίθενται στην αγορά προγράμματα αυτόματης ανανέωσης, όπως λέγονται. Σε αυτά, οι τόκοι καταβάλλονται ανά μήνα ή τρίμηνο, και βάση των όρων διάθεσής τους, την ίδια ημέρα υπάρχει η ευχέρεια πρόωρης λήξης της προθεσμιακής χωρίς καμία ποινή.

Υπερισχύει η ΠΝΠ

Αυτό όμως δεν ισχύει όσο διαρκούν τα capital controls. Κι αυτό διότι στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων αναφέρεται ότι οι όροι αυτοί ισχύουν «με την επιφύλαξη κι εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με όσα τυχόν προβλέπονται και επιβάλλονται σχετικώς από το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που η τελευταία ΠΝΠ ορίζει ότι είναι αδύνατη η πρόωρη λήξη προθεσμιακών, αυτή υπερισχύει των επί μέρους όρους ενός προγράμματος.

Αν στην πορεία αλλάξουν οι περιορισμοί και επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη, τότε αυτή θα είναι δυνατή χωρίς κόστος στα προϊόντα που παρέχουν αυτή την ευχέρεια.

Διάρκεια και εξαιρέσεις

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της διάρκειας εφόσον προχωρήσουν σε νέα προθεσμιακή κατάθεση, καθώς αν χρειαστεί να τη «σπάσουν» με τα σημερινά δεδομένα δε θα μπορούν.

Πρόωρη λήξη επιτρέπεται μόνο εάν τα χρήματα κατευθύνονται για ισόποση εξόφληση:

  • οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
  • τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,
  • πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,
  • πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
  • πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ή όψεως.