A- A+
Προσδοκίες για αύξηση του ELA από την ΕΚΤ - Τι θα σημαίνει για αναλήψεις
Άνοιξε ο δρόμος για την αύξηση του πλαφόν δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό την Πέμπτη, δίνοντας κατά πάσα πιθανότητα «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA διαμορφώνεται στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών, εάν διευρυνθούν τα όρια αναλήψεων.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα προβεί σε έστω και μικρή, συμβολική, αύξηση του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στο άνοιγμα των καταστημάτων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα όρια ανάληψης

Αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσα και αύξηση των ορίων αναλήψεων. Ωστόσο, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ.

Δηλαδή όταν μία ημέρα κάποιος δεν πραγματοποιήσει ανάληψη, δε θα χάνει τα 60 ευρώ, αλλά θα μπορεί να τα «σηκώσει» σε άλλη ημέρα. Έτσι, θα μπορεί πχ. σε ένα διήμερο να κάνει ανάληψη 120 ευρώ με μία επίσκεψη στο γκισέ.

Εξάλλου, εάν ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων των τραπεζών, θα δοθεί πρόσβαση στις θυρίδες χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι αρχές θεωρούν ότι είναι προς όφελος της οικονομίας και της αγοράς να δοθεί πρόσβαση στις θυρίδες, καθώς εκτιμάται ότι εκεί κρύβονται περί τα 10 - 15 δισ. ευρώ καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης

* Barclays: Οι 3 προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls - Θα κρατήσουν μήνες