A- A+
ΤτΕ: Θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης δανείων μέσα στο 2015
Πιο αυστηρά έγιναν στο β΄ τρίμηνο του 2015 τα κριτήρια χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο.

Η αιτία της επιδείνωσης στο β΄ τρίμηνο του 2015 είναι οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρά και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Μείωση της ζήτησης

Η ζήτηση για δάνεια από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015.

Οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ έγιναν επίσης πιο αυστηροί κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το β΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015 και αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015, ενώ αναμένεται να μειωθεί ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό και αναμένεται περαιτέρω μείωση και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου 2015.

Οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι.