A- A+
Ανακεφαλαιοποίηση 7 - 20 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες - Goldman Sachs
Νέα κεφάλαια 7 έως 20 δισ. ευρώ θα χρειαστεί ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Πώς μπορεί να ανέβει ψηλότερα ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δισ. ευρώ.

Εκτός εάν...

Ωστόσο, προσθέτουν ότι αυτή η εκτίμηση στηρίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις:

- Πρώτον, να μην ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ

- Τα stress tests να βασιστούν στην προ προβλέψεων κερδοφορία

Πρόσβαση στον ELA

Αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το όριο πρόσβασης στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA θα αυξηθεί σταδιακά.

Εκτιμά δε πως η «δεξαμενή» ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA διαμορφώνεται με τα σημερινά δεδομένα στα 12 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα, αναφέρει η GS.

Αλλά υπογραμμίζει πως η επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι μια μακρά διαδικασία.