A- A+
Barclays: Οι 3 προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls - Θα κρατήσουν μήνες
Πολύ καιρό θα παραμείνουν με περιοριστικούς όρους στην κίνηση κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες, μετά το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί το τελευταίο 6μηνο σύμφωνα με την Barclays.

Η βρετανική τράπεζα σε νέο της report σημειώνει ότι για να αρθούν τα capital controls το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συντρέχουν αρκετές προϋποθέσεις, που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται.

Συγκεκριμένα:

1) Να υπάρχει πολιτική σταθερότητα

2) Να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία

3) Να υπάρξει οριστική συμφωνία για μία τρίτη διάσωση της χώρας

Οι συνέπειες

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays, οι τελευταίοι έξι μήνες έπληξαν σημαντικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχασε το 25% σχεδόν των καταθέσεων σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014.

Ως αποτέλεσμα, οι εκροές καταθέσεων έχουν επιδεινώσει δραματικά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η Barclays εκτιμά ότι η EKT θα διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA έως τις 15 Ιουλίου, όταν και η ελληνική βουλή καλείται να εγκρίνει μια σειρά προαπαιτούμενων για να ξεκλειδώσει χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρώπη, ώστε να προλάβει να πληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Σε περίπτωση έγκρισης, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει οριακά τον ELA. Ωστόσο, το μικρό μαξιλάρι ενεχύρων (εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ) καθιστά πολύ ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες σε ενδεχόμενη αύξηση των εκροών καταθέσεων όταν ανοίξουν εκ νέου τα καταστήματα.