A- A+
Από τι θα εξαρτηθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων - Η οδηγία για bail in
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενου να συμμετάσχουν και οι καταθέτες στην αναπόφευκτη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τη ζημιά του δημοψηφίσματος.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στη συμφωνία με τους εταίρους που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπεται η ψήφιση από την ελληνική Βουλή μέσα στην εβδομάδα της κοινοτικής οδηγίας για το bail in, το νέο τρόπο διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

Το αν θα «πειραχθούν» οι καταθέσεις εξαρτάται από τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από το χρόνο που θα τις δοθεί για την κάλυψή τους.

Πακέτο 25 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμπλουμ έκανε γνωστό ότι το νέο πακέτο για τις τράπεζες διαμορφώνεται στα 25 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από νέες ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να υπολογιστούν οι ανάγκες τους σε «φρέσκα» κεφάλαια.

Εάν το ποσό που χρειαστούν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τότε θα εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία του bail in.

Το «κούρεμα»

Για να υπάρξει λοιπόν «κούρεμα» των καταθέσεων θα πρέπει να «καούν» τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα και το ποσό που θα προκύψει να μην φτάνει για την επαναφορά των δεικτών στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.

Σύμφωνα με την οδηγία για bail in, πρώτα θα ερωτηθούν οι μέτοχοι για το αν θέλουν να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Στην περίπτωση που δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους, τότε θα το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα το εισφέρει το Δημόσιο.

Κι εκεί θα παιχτεί η συμμετοχή των καταθετών. Αν εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, θα πρέπει πριν τη χορήγηση κρατικών κεφαλαίων, να συμμετάσχουν οι πιστωτές των τραπεζών και οι μη εγγυημένες καταθέσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα «κουρευτούν» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα.