A- A+
Τι παίζει με τις τραπεζικές θυρίδες - Κινδυνεύουν ύποπτοι για φοροδιαφυγή
Ασφαλείς είναι οι τραπεζικές θυρίδες εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Με εξαίρεση του ύποπτους για φοροδιαφυγή, παραμένουν απόρρητος χώρος φύλαξης.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη περί ελέγχου των τραπεζικών θυρίδων και απαγόρευσης ανάληψης μετρητών που φυλάσσονται στους χώρους τους.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Γιατί σε περιβάλλον δραχμής τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η πρόσβαση

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Εκτιμάται ότι η πρόσβαση στις θυρίδες θα επιτραπεί ξανά όταν ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων του δικτύου των ελληνικών τραπεζών.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι κάτοχοι των θυρίδων θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, χωρίς την παρουσία τραπεζοϋπαλλήλου, όπως ίσχυε πάντοτε.

Οι φοροφυγάδες

Σημειώνεται ότι κλειδί για τις θυρίδες έχει μόνον ο ενοικιαστής τους. Η τράπεζα έχει κλειδί μόνο για την πρόσβαση στο χώρο των θυρίδων.

Ωστόσο, εάν κάποιος κριθεί ύποπτος για φοροδιαφυγή, τότε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η θυρίδα ανοίγει παρουσία του υπαλλήλου της τράπεζας και με τη βοήθεια κλειδαρά.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτική η ειδοποίηση του κατόχου της θυρίδας.