A- A+
FT: Κλείνουν τελείως οι τράπεζες από εβδομάδα εάν δεν υπάρξει αύξηση του ELA
Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τελειώνει η ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των καταθετών που κάνουν αναλήψεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τω Financial Times, οι εκροές καταθέσεων διαμορφώνονται σε 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτη, αναφέρει πως αν η ΕΚΤ δε δανείσει περισσότερα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν λεφτά για τους καταθέτες.

Ανακυκλώνουν τα ίδια χρήματα

Καθώς η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, οι τραπεζίτες δηλώνουν στους Financial Times ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ουσιαστικά ανακυκλώνουν τα χρήματα μεταξύ τους.

Το σύστημα συντονίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει ζητήσει από τις πιο υγιείς τράπεζες να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητάς τους, έτσι ώστε να μπορεί να κατανεμηθεί στις ασθενέστερες.

Οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια ύστατη λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει την χρηματοδότηση των 89 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη εκταμιεύσει, και επίσης να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού.