A- A+
Fitch: Θα πάρει πολύ καιρό για να φύγουν τα capital controls - Θα υπάρξει «κούρεμα»;
Ήδη χρεοκοπημένες θα ήταν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εάν δεν είχαν επιβληθεί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), λόγω της αυξημένης ζήτησης για αναλήψεις.

Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος εκτιμά ότι η ταχεία άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι εξαιρετικά απίθανη, ακόμη και αν υπάρξει επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζει δε ότι οι έλεγχοι στις κυπριακές τράπεζες ήρθησαν το Μάιο και διήρκεσαν δύο χρόνια.

Τι θα γίνει με καταθέσεις

Σύμφωνα με τον οίκο, η θέση ρευστότητας και φερεγγυότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμη και πολύ σύντομα ορισμένες τράπεζες μπορεί να πλησιάζουν στο σημείο όπου η διάσωση (resolution) καθίσταται ένα πραγματικό ενδεχόμενο.

Όπως τονίζει η Fitch, εάν χρειαστεί η διάσωση των ελληνικών τραπεζών, είναι απίθανο να είναι απλή.

Ο οίκος θεωρεί ότι θα είναι πολιτικά απαράδεκτο να επιβληθούν ζημιές στους Έλληνες πιστωτές και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθεί μία λύση που θα το αποφεύγει αυτό αλλά θα εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με την νομοθεσία της ΕΕ.

Οι νόμοι για bail in

Οι υφιστάμενοι νόμοι για τη διάσωση των τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχετικά "ώριμοι" και έχουν πολλές ομοιότητες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αν και εξαιρούν ξεκάθαρα το bail-in των senior πιστωτών χωρίς εξασφάλιση.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τη χρήση εγχώριων πόρων, θα ήταν αδύνατη λόγω της ασθενούς οικονομικής κατάστασης του κράτους.

Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διατίθενται για την κάλυψη ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή διάσωσης στην Ελλάδα ακυρώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), όταν το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου.

Μόνο 3 δισ. στο ΤΕΚΕ

Το ελληνικό ταμείο εξασφάλισης καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διέθετε μόνο 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Δεν υπάρχει ακόμη πανευρωπαϊκό ταμείο εξασφάλισης των καταθέσεων, αλλά στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, οι τράπεζες της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία εξασφάλισης καταθέσεων σε άλλες χώρες.

Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να συμφωνήσουν να τα μοιραστούν εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα.