A- A+
Καταργούν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες - Οι ευκαιρίες στα σταθερά επιτόκια
Σε σταδιακή απόσυρση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο προχωρούν οι τράπεζες λόγω κρίσης, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα προϊόντα σε ευρώ, τα οποία διατίθενται με ακριβότερα επιτόκια.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Millennium Bank προχώρησε στην κατάργηση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, ακολουθώντας την ίδια πολιτική άλλων τραπεζών.

Πρόκειται για μία κίνηση που ενδεχομένως να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες το επόμενο διάστημα, λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης για δανεικά σε ξένο νόμισμα.

Τα νοικοκυριά δε θέλουν να αναλάβουν πρόσθετο συναλλαγματικό κίνδυνο με τη λήψη ενός τέτοιου δανείου, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες αποφεύγουν τις συγκεκριμένες χορηγήσεις, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένες με νέες επισφάλειες λόγω της κίνησης των νομισμάτων.

Ακρίβότερα τα δάνεια σε ευρώ

Την ίδια στιγμή, τα στεγαστικά δάνεια σε ευρώ έχουν καταστεί πιο ακριβά, καθώς οι τράπεζες με αφορμή την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ, προχώρησαν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές του κόστους δανεισμού.

Αυξήσεις έχουν καταγραφεί τόσο στα κυμαινόμενα επιτόκια, με την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους (spreads) που προστίθενται στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς, όσο και στα σταθερά επιτόκια για διάστημα από 1 έως και 15 έτη.

Πλέον τα περισσότερα προγράμματα της αγοράς διατίθενται με κυμαινόμενο επιτόκιο άνω του 4,5%, ενώ στα σταθερά για δύο έτη και πάνω διαμορφώνονται στην καλύτερη περίπτωση από 4,25% και πάνω.

Ποιο επιτόκιο συμφέρει σήμερα

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών και τα επιτόκια του ευρώ αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης έως τις αρχές του 2012, μέσα σε λίγους μήνες το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο θα διαμορφώνεται πάνω από το 5%.

Αυτό σημαίνει ότι για τις νέες χορηγήσεις είναι προτιμότερη λύση το σταθερό επιτόκιο 3ετίας ή 5ετίας, που κυμαίνεται λίγο υψηλότερα από το 5%. Από την άλλη, πλευρά, όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, πρέπει να λάβουν τη σχετική απόφαση με βάση το ύψος του spread που προστίθεται στο ευρωπαϊκό επιτόκιο με το οποίο είναι συνδεδεμένο το δάνειό τους.

Συγκεκριμένα, αν το spread διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1% - 1,5%, δηλαδή το τελικό επιτόκιο κυμαίνεται από 2,25% έως 2,75%, δε συμφέρει η άμεση μετατροπή του σε σταθερό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει διπλασιασμός των τόκων.

Για να φτάσει το κυμαινόμενο επιτόκιό τους στο ύψος των σταθερών επιτοκίων, θα πρέπει το βασικό επιτόκιο του ευρώ να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 225 μονάδες, δηλαδή να φτάσει στο 3,5% από 1,25% σήμερα. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα, εκτός απροόπτου.

Στον αντίποδα, όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο πάνω από το 4%, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη μετατροπή του σε σταθερό, ώστε να προλάβουν τις επερχόμενες νέες αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.