A- A+
Αναπόφευτκο το «κούρεμα» των καταθέσεων - Με ΝΑΙ θα είναι μκρό - με ΟΧΙ ολικό...
Αναπόφευκτο θεωρούν τραπεζικοί κύκλοι το «κούρεμα» των καταθέσεων, ότι κι αν γίνει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, λόγω της ζημιάς που έχει ήδη γίνει στις τράπεζες.

Όπως εξηγούν στην περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είναι δραματικό. Κι επιπλέον, όσες καταθέσεις απομείνουν μετά από αυτό, θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα.

Οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ

Η κατάσταση έχει ως εξής: οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει ως εγγυήσεις στο Ευρωσύστημα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και άλλα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για στοιχεία του ενεργητικού τους, τα οποία θα κατασχέσει η ΕΚΤ εάν απαιτήσει να επιστραφεί η γραμμή χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Το «κενό» που θα δημιουργηθεί μεταξύ ενεργητικού και παθητικού (καταθέσεις, λοιπές υποχρεώσεις) θα καλυφθεί με τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.

Το ELA ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 120 δισ. ευρώ περίπου. Ο υπολογισμός για το μέγεθος του «κουρέματος» είναι εύκολος.

Η προοπτική του ΝΑΙ

Από την άλλη πλευρά, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ΝΑΙ, τότε υπάρχει προοπτική μέρος της ζημιάς να καλυφθεί μέσω ενός νέου πακέτου στήριξης που θα κληθεί να συμφωνήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Επειδή η ζημιά που έχει γίνει στις τράπεζες είναι τεράστια από την επιβολή των capital controls, είναι απαραίτητα φρέσκα κεφάλαια.

Οι ιδιώτες δεν πρόκειται να βάλουν ούτε σεντς. Άρα ή θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια αυτά στο νέο πακέτο ή ...«κούρεμα» καταθέσεων ή συνδυασμός των δύο.