A- A+
«Πάγωσε» τελείως η αγορά - Κινούνται μόνο τα τρόφιμα - Τι λένε επιχειρηματίες
Μόνο η αγορά τροφίμων παραμένει ζωντανή σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Όλοι οι άλλοι κλάδοι έχουν «παγώσει».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των επιμελητηρίων ανέφεραν ότι όλη η αγορά είναι πλέον παγωμένη, εκτός από τον τομέα που αφορά στα τρόφιμα.

Η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ψυχολογία και να μπει κόσμος στα μαγαζιά πριν από το δίμηνο ενώ εξαιτίας της κατάστασης αυτής, όπως σημείωσαν, έχουν υποχρεωθεί και δίνουν αναγκαστικές άδειες στους υπαλλήλους τους οι μικρομεσαίοι.

Τα λουκέτα

Όπως αναφέρθηκε από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει 10.000 επιχειρήσεις ενώ 600 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλείες τους κάθε μέρα και αυτό το φαινόμενο εκτιμούν ότι θα ενταθεί.

Ζητούν πρόστιμα και προσαυξήσεις για πληρωμές, που δεν θα γίνουν αυτό το διάστημα, να διαγραφούν, ενώ εκτίμησαν ότι αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια.

Σε κοινό υπόμνημά τους αναφέρουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αποζητούν την αξιοπρέπεια «όχι όμως στα χειροκροτήματα ή στα κοινωνικά δίκτυα».

Οι άμεσες συνέπειες

Επιχειρώντας να αποτιμήσουν τις άμεσες συνέπειες, μετά το δημοψήφισμα, για την επιχειρηματικότητα τις κωδικοποιούν ως εξής:

• οριστική απώλεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το κύριο εθνικό προϊόν της χώρας,

• λόγω αβεβαιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων,

• περαιτέρω στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας,

• ασφυξία των εισαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αγορών,

• το κράτος θα αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδά του.

Συνεπώς, σημειώνεται, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας άρα και η εισπρακτική ικανότητα του Δημοσίου άρα και οι μισθοί και οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των επιχειρήσεων.