A- A+
FT: Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά - Το θέμα είναι αν θα γίνει με ευρώ ή δραχμές
«Μπορεί ακόμη η Ελλάδα να αποφύγει το Grexit;» διερωτώνται σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του συνόλου των Ευρωπαίων πως η Ελλάδα είναι - και θα παραμείνει - αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αποφάσισε την Κυριακή να παγώσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους FT, εάν η κυβέρνηση κατορθώσει να βρει έναν τρόπο για να εξέλθει από αυτό το χάος, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και να ανοίξουν με ευρώ.

Τι σημαίνει ΟΧΙ

Eάν όμως η ΕΚΤ διακόψει πλήρως κάθε στήριξη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε οι υπό κατάρρευση ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά με νέο νόμισμα, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Hugo Dixonν του Reuters εκτιμά ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ανοίξουν ξανά τα τραπεζικά καταστήματα, εφόσον οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι»: Με δέσμευση καταθέσεων ή έξοδο από το ευρώ.

Δηλαδή, στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέξει την απάντηση «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» τότε για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες είτε θα πρέπει να γίνει bail in (δηλαδή κούρεμα καταθέσεων) ή θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η αποχώρηση από το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.