A- A+
Οριστικό: Κλειστές οι τράπεζες όλη την εβδομάδα - Ορια στις αναλήψεις
Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο φέρεται να αποφάσισε να μην ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα και το χρηματιστήριο έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποφάσισε ότι όλη την εβδομάδα θα ισχύει τραπεζική αργία, ενώ άμεσα επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Τα ΑΤΜ δεν αναμένεται να λειτουργήσουν τη Δευτέρα, ώστε να προετοιμαστούν για τα νέα όρια αναλήψεων που θα ισχύουν από την Τρίτη.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ο Άνθιμος Θωμόποουλος, CEO της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως τα καταστήματα των τραπεζών δε θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι όλες οι κινήσεις για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Τα μέτρα για αναλήψεις

Στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν μέτρα περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο συστημικής ευστάθειας προτείνεται να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Θα τεθεί όριο στις αναλήψεις μετρητών ανά άτομο ανά τράπεζα με οποιοδήποτε τρόπο. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για όριο στα 60 ευρώ.

- Δε θα μπορούν να γίνονται μεταφορές από τράπεζα σε τράπεζα

- Δε θα επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

- Δεν θα μπορούν να λήγουν προθεσμιακές καταθέσεις

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος.