A- A+
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Νέα συνάντηση το Σάββατο - Διορία ως την Κυριακή
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι δύο πλευρές ανέβαλαν για το Σάββατο τις όποιες αποφάσεις, λόγω απόστασης των θέσεών τους.

Είναι προφανής η ανάγκη για συνέχιση των διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ένα συμβιβασμός μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αυτή είναι η νέα προθεσμία που δίνει η πλευρά των δανειστών στην Ελλάδα για να «συνθηκολογήσει».

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη για μία συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, ενώ ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πραγματική διορία λήγει την Κυριακή το βράδυ.

Εν τω μεταξύ από το ΔΝΤ διέρρευσαν ότι ακόμη κι αν δεν πληρωθεί η δόση της 30ής Ιουνίου από την Ελλάδα, δε θα υπάρξει άμεση καταγγελία των ελληνικών δανείων.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μία ευελιξία στις ευρωπαϊκές αρχές για να εγκρίνουν ενδεχόμενη συμφωνία και να εκταμιευτεί έστω και με λίγες ημέρες καθυστέρηση κάποια δόση από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, προς αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε

Με το προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών ξεκίνησε το νέο Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει με την ελληνική αντιπροσωπεία τα μέτρα που προτείνονται.

Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως στο συμβούλιο θα «κατέβαιναν» δύο προτάσεις, η ελληνική και η ευρωπαϊκή. Ωστόσο αυτό διαψεύστηκε.

Η μόνη πρόταση είναι αυτή των δανειστών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

Συνταξιοδοτικό: Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022 έναντι του 2025 της ελληνικής πρότασης,

ΕΚΑΣ: Καταργείται το Δεκέμβριο του 2019 με σταδιακό ψαλίδισμα που θα ξεκινήσει από το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων.

Εισφορές συντάξεων: Αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

ΦΠΑ: Διατηρούνται τρεις κλίμακες, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.

Το ρεύμα και τα βασικά τρόφιμα παραένουν στο 13%.

Στο 23% πάνε τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι υπηρεσίες εστίασης

Καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Φόροι: Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων αυξάνεται στο 28% από 26% σήμερα, ενώ απορρίπτεται η έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

Από την άλλη αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας από το 10% στο 13%.

Eurogroup το Σάββατο

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΝΙ, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η απειλή ενός τελεσιγράφου για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ακόμα ότι αν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup εκ νέου το Σάββατο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της που εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι προτάσεις αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup και υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση.

Το πρωινό τελεσίγραφο

Πρόταση - τελεσίγραφο θα υποβάλλουν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, καθώς δεν αναμένεται συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης οι οποίοι τονίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προθεσμία μέχρι τις 12:00 ώρα Ελλάδος να παρουσιάσει ένα λειτουργικό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, για να εκταμιευθεί η βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ.

Η σχετική προθεσμία έχει πλέον εκπνεύσει, αν και πληροφορίες πρακτορείων αναφέρουν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

take it or leave it

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, κάτι το οποίο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών θεωρούν πως είναι τώρα πιθανό ύστερα από τις άκαρπες ολονύχτιες συζητήσεις, η πρόταση των πιστωτών θα παρουσιαστεί ως "take it or leave it" στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου. Η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. Δεν βλέπω μια συμφωνία. Φαίνεται αρκετά ζοφερό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος στους FT.

Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι οι 18 υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι η Αθήνα φταίει για το αδιέξοδο και ήταν προετοιμασμένοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.