A- A+
Άνοδος των πωλήσεων unit linked προϊόντων υπό το φόβο του Grexit
Σημαντική άνοδο παρουσίασαν το 2014 οι πωλήσεις των επενδυτικών προϊόντων τύπου unit linked, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με τον κίνδυνο ενός Grexit.

Ο λόγος γίνεται για προϊόντα που συνδυάζουν την επένδυση και την ασφάλιση υγείας του επενδυτή, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν πέρυσι κατά 65%.

Η άνοδος αυτό προήλθε κατά κύριο λόγο από τις ασφαλίσεις εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν (129,8%).

Δεν ήταν λίγοι οι αποταμιευτές που μετέτρεψαν καταθέσεις τους σε τέτοιου είδους προϊόντα για να προστατευτούν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ασφάλειες υγείας

Επίσης, οι ασφαλίσεις του κλάδου IV (ασφαλίσεις υγείας) παρουσίασαν σημαντική άνοδο και το 2014 (30,1%), αναδεικνύοντας τη στροφή της ασφαλιστικής αγοράς στις βραχυχρόνιες ασφαλίσεις υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων.

Η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων ζημιών αποδίδεται κυρίως στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (αστική ευθύνη, ίδιες ζημίες οχημάτων), οι οποίες εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό μείωσης (-11,6%) σε σχέση με τις ασφαλίσεις των λοιπών κλάδων ζημιών (-5,8%).

Το 2014 η παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε σε 4,0 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το 46,5% προήλθε από ασφαλίσεις ζωής και το 53,5% από ασφαλίσεις κατά ζημιών.