A- A+
Χωρίς συμφωνία οι μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις - Πιο κοντά η χρεοκοπία
Χωρίς συμφωνία έληξε και η μεταμεσονύχτια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, εντείνοντας την ανησυχία για την τύχη της χώρας.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται την Πέμπτη το πρωί, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 ώρα Ελλάδος και πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Κρίσιμες ώρες

«Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς άλλη μία ημέρα διαπραγματεύσεων έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς συμφωνία για να βρεθεί λύση στο θέμα της διάσωσης» αναφέρει το Bloomberg,.

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι παρέμεινε σταθερή σε όλες αυτές τις συναντήσεις των Βρυξελλών την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως οι συνομιλίες σημείωσαν μικρή πρόοδο και δεν φαινόταν στον ορίζοντα κάποια λύση.

Ο αγώνας για μια συμφωνία επισπεύδεται περνάει ο καιρός και πλησιάζει η 30η Ιουνίου όταν και λήγει η συμφωνία διάσωσης της ευρωζώνης, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία που να διασφαλίζει ότι θα καταβληθεί το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, την ίδια ημέρα.

Τα capital controls

Ενδεχόμενη αποτυχία να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε τις πιθανότητες η Ελλάδα να πρέπει να επιβάλλει capital controls για να αποτρέψει ένα bank run.

Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περίπου 20% των καταθέσεων από τις τράπεζες φέτος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς κάποια ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε στους πιστωτές αυτή την εβδομάδα.