A- A+
Το Eurogroup συζήτησε επίσημα την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες - Δημοσιεύματα
Την επιβολή μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, ήταν αυτοί που υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια σχετική απόφαση, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Ζήτησαν μείωση του ELA

Σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός κι εάν επιβληθούν capital controls.

Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Βαν Όβερτφελντ, λέγοντας ότι «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls».

Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα, ήταν ελαφρώς... ασαφής, καθώς υποστήριξε ότι «θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».

«Δεν είμαστε νησί»

Σύμφωνα με τους Financial Times, αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να διεμήνυσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο.

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.