A- A+
Νέα αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ τη Δευτέρα - Δεν διέρρευσε το ύψος της
Σε νέα έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Δευτέρα. Αυξημένες οι εκροές.

Πρόκειται για τη δεύτερη από την περασμένη Παρασκευή αύξηση του περιθωρίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αναπροσαρμογή αυτή είναι αναγκαία για να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημέρων, οι οποίες μόνο την περασμένη εβδομάδα εκτιμάται πως έφτασαν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε επιφυλακή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για την εκ νέου αναπροσαρμογή του ορίου του ELA, προς αναπλήρωση των εκροών καταθέσεων.

Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το «μαξιλάρι» ρευστότητας μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε σε συμφωνία.

Με τον τρόπο αυτό, από τη μία πλευρά καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο η έκθεση του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα.

«Δίνουν τόσο όσο χρειάζεται για να μείνουν ζωντανές οι τράπεζες» αναφέρουν τραπεζικές πηγές, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αν φτάσουμε στη ρήξη θα είναι έτοιμοι να τραβήξουν την πρίζα από το σύστημα».